de Eendracht

Varen met de Eendracht, September 2015.

Tijdens de pré Sail 2015 waren we even aan boord van het zeilschip de Eendracht welke afgemeerd lag in IJmuiden. Dit betekende voor neef Niels een bezoek met diepere betekenis. Zijn inmiddels overleden vader was in zijn laatste dagen druk bezig geweest om van Bremenhaven naar IJmuiden met de Eendracht mee te varen, helaas was dat niet meer gelukt.

20150920-A6K-08810De Eendracht is Nederlands grootste gaffeltopzeilschoener, ook wel driemastschoener genoemd. Het schip is bijna 60 meter lang, 13 meter breed en steekt 5 meter diep. De Eendracht valt in de A-klasse schepen. Ook wel Tall Ships genoemd; de grootste zeilschepen van de wereld.

Het was een leuk bezoek waar we rijkelijk van informatie werden voorzien over het reilen en zeilen van het schip. De Eendracht maakt zeilreizen voor iedereen in alle soorten en maten, vanuit thuishaven Rotterdam tot een Atlantische Oversteek. Voor jongeren en studenten organiseert de Eendracht speciale zeilreizen, stages en opleidingsreizen, want jongeren het zeezeilen laten beleven, staat voor Nederlands grootste driemastschoener centraal.

Niet veel later kwamen we erachter dat er in september nog enkele plaatsen vrij waren op een dagtocht vanuit Scheveningen. Die hebben we meteen geboekt.

Tussendoor kwamen we de Eendracht nog tegen bij de Havendagen in Rotterdam waar ze vaartochtjes op de motor hield. Een ander mooi moment was de foto die Niels op FB zag waarbij de Eendracht achter de Hermod, welke afgemeerd in het Callandkanaal lag,  langs vaart, ikzelf ben jarenlang werktuigkundige geweest op het zusterschip de Balder.

Op 19 september was het dan eindelijk zover. Een mooie najaarsdag, pittig windje, sluik zonnetje en een zeilschip vol enthousiaste mensen. Na de intake en koffie op naar open zee. Iedereen mocht meehelpen met het hijsen van de zeilen, touwen ordenen, achter het roer plaatsnemen of een bakkie troost nemen.

Het was een mooie zeiltocht die ons zo’n 60 mijl buitengaats bracht, tussen de voor anker liggende grote zeeschepen door, lekker meedeinend op de golven die sommige toch net iets te machtig werden.

Het eten en drinken was prima verzorgd en voor we “afmonsterden” kregen we nog een “Captains diner”  aangeboden. Een mooi dag die mede door het weer een fantastische zeilervaring naliet.

Video dagje zeilen met de Eendracht

Info o.a. van de website: De Eendracht