de Harz, Duitsland

De Harz ligt op zo’n 500km vanaf Utrecht, iets boven de lijn Kassel en Leipzig.
De Harz is het noordelijkste middelgebergte van Duitsland. De hoogste berg is de Brocken met 1142 meter, die tot het Nationalpark Harz behoort. Het kenmerkende voor de Harz zijn de leuke plaatsjes, stoomtreinen, schitterende herfstkleuren en mooie langlauf gebied.

Op www.harzgids.nl lezen we;
De steden en dorpen van de Harz betoveren de bezoekers met hun charme en vaak schitterende architectuur van bijvoorbeeld vakwerkhuizen. Een aantal historische binnensteden staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO wat ook geldt voor meedere bijzondere kerken- en kloostergebouwen. Maar niet alleen de steden en dorpen spreken tot de verbeelding. Ook de natuur van de Harz krijgt haar bezoekers snel in haar ban.

De val van de muur en de Duitse hereniging in 1990 betekende een grote verandering voor de Harz. Na de Tweede Wereldoorlog liep de grens tussen Oost en West dwars door het gebied dat van oudsher bij toeristen zeer geliefd was. Door de deling tussen de Bondsrepubliek en de DDR was het niet meer mogelijk alle bezienswaardigheden aan beide zijden van de brede grensstrook te bezoeken. Na 1990 is dat allemaal ten goede veranderd.
De oude grens is een brede strook ongerepte natuur geworden waarin het goed wandelen en fietsen is, en de bezoekers van de Harz kunnen aan beide zijden van de pittoreske stadjes en dorpjes en de overweldigende natuur genieten.

Heel bijzonder in de Harz zijn de smalspoorwegen.
De drie spoorlijnen vormen een eigen gesloten systeem en zijn dus niet op het verdere Duitse spoorwegnet aangesloten. Op deze lijnen worden gedurende het hele jaar diensten gedraaid met stoomtreinen. De drie lijnen zijn: de Selketalbahn van ongeveer 43 kilometer tussen Gernrode en Mägdesprung, de Harzquerbahn van ongeveer 60 kilometer tussen Wernigerode en Nordhausen. In Talmühle heeft de Harzquerbahn een verbinding met de Selketalbahn. Ten slotte de Brockenbahn die als aftakking van de Harzquerbahn wordt gezien. Deze 19 kilometer lange spoorlijn ligt tussen Drei Annen Hohne en de top van de Brocken.

De onbetwiste topper van de smalspoorbanen is de Harzquerbahn. Stap in Wernigerode in en in Nordhausen uit (of omgekeerd natuurlijk), en u hebt voor het bedrag van een luttel treinkaartje zo’n drie uur achtereen en zo’n zeventig kilometer lang genoten – gezeten op smalle bankjes, gestaan op het balkon, geblakerd door stoom en roet. Voortgetrokken door locomotiefjes die hun werk verrichten als echte werkpaarden en even onverwoestbaar zijn.