Vias Plage, Frankrijk

Frankrijk – Vias Plage – Langudoc 2000

Op vakantie met Theo, Joke, Ilse (12) en Linda (14).
camping La Dragonniere bij Vias Plage. Een nieuwe pleisterplaats voor (jonge)opgroeiende kinderen Stacaravan gehuurd.

Vertrek donderdagavond

Rnnd 22.00 uur (net na schooltoneelstukje van Ilse). Aankomst zaterdagmiddag 14.00 uur.
Heen via Antwerpen -Brussel -Luxemburg -Lyon.
Overnachting in Orange, Hotel Ibis. Goed bed , slecht ontbijt. Zijn we beter gewend.
Na een opknapbeurt even “liggen” op bed en in het zwembad.
Daarna Orange verkennen. Leuke plaats er is van alles te beleven. We treffen het met een optreden van een Parijse artiestengroep. Stampvol met mensen, gelukkig hadden we een tafeltje voordat de drukte begon. Lekker gegeten op een terrasje. Lekker geslapen en om 9.00 weer verder naar ons einddoel.

Dag 1.
We gaan via de A9 richting Nîmes, Montpellier en nemen afslag 26. Vervolgens Lunel, La Grande Motte en Sete. Een mooie rit binnendoor. De eerste kennismaking met de Middellandse zee voor de meiden. Dan op weg naar Cap d’Agde en via dit leuke plaatsje naar Vias, even zoeken, kunnen het niet vinden. Uiteindelijk richting Béziers tegenover een vliegveldje aan de N112 gevonden.
We schrikken wel even want het eerste wat we zien aan de buitenkant is de afvalplaats van de kantine/restaurant. Maar zoals later blijkt is dit ook eigenlijk het enige “min” puntje.
Om 14.00 uur komen we aan, te vroeg maar we gokken het maar.
De caravan is al vrij dus gaan we ons installeren op La Dragonnière. Het barst er echt van de jeugd.

Dag 2.
We gaan de omgeving maar een beetje verkennen. Eerst maar eens naar Vias Plage, dat leek ons wel gezellig toen we gister nogal moesten zoeken en er doorheen reden. Het is wel een beetje regenachtig en dat maakt het al snel wat minder leuk. Even langs de winkeltjes gelopen, een creppe gegeten en maar weer verder. Laten we maar even in Béziers gaan kijken. Hier is het heel rustig (zondag) en niet veel te beleven, maar het lijkt ons wel een bezoek waard op een andere keer.
Op de terugweg komen we bij Cers, aan de N112, een supermarkt tegen, die moeten we even onthouden, is vlak bij de camping.
’s Avonds naar de centrale bijeenkomstplaats. Een grote (open)tent waar van alles voor de jeugd (en ouders) te doen is. De meiden vinden het prachtig en vinden al snel vrienden en vriendinnen waar ze verder mee optrekken. Wij gaan naar het er pal naast gelegen restaurant/bar aan het mooie zwembad. Hier speelt vanavond een live bandje met leuke muziek op het terras. We genieten volop.

Dag 3.
De meiden gaan met de campingbus naar het strand. Wij gaan toeren. Ik had thuis al gelezen dat hier veel vogels zijn, bijeneter, Zilverreiger, Koereiger en uiteraard de Flamingo’s. Die zijn vaak te vinden in of om de “Etangs”. Eerst gaan we richting Valras Plage. Een mooie rustig badplaats, met heel veel parkeerruimte en een heel breed strand. Het is er mooi. We zakken verder af naar Narbonne Plage. We doen dit via de kleinste weggetje’s die we vinden kunnen op de kaart, een ervan is zelfs een zandpad. Bij Etang de Pissevaches zien we wel wat vogels, maar ze zijn erg ver weg. Via kleine gehuchtjes links en rechts van de A9 gaan we terug naar de camping.

Dag 4.
De meiden hebben al een groepje gevormd, alleen de jongste (Ilse) ligt nog een beetje dwars, maar normaal gesproken duurt dat nooit lang op een camping. Ze hebben immers razend snel contact.
Ze blijven liever op de camping om naar het zwembad te gaan en/of misschien naar het strand. Da’s wel even wennen. Zouden onze wegen zich hier dan al gaan scheiden? We hebben er ook wel wat problemen mee en de “kijk je uit’s” en “pas je op’s? zijn niet van de lucht. Als er wat is bellen hoor!!!
We gaan met gemengde gevoelens op pad. Maar niet te ver weg. Eerst maar even in le Cap d’Agde kijken. Leuke plaats, even wat rondstruinen en wat drinken. Ook even bellen of alles goed gaat, maar ze hebben de mobiel uit staan. Wat zullen we doen, terug of?..?
Nou laten we het maar proberen, we gaan naar Pézenas. Een oude stad met een rijk verleden Een bezoekje zeker waard, trek er wel even wat meer tijd voor uit dan wij deden. Om het allemaal een beetje te bekijken heb je zeker een uur of 5 nodig .

Dag 5.
Er is wat gebeurd want vandaag willen de meiden wel weer met ons mee (gelukkig), We gaan naar Segain, Reserve African. De Franse Beeksebergen zullen we maar zeggen. Binnendoor en dat is toch wel weer een mooie rit. We rijden tussen de opgedroogde zoutmeertje door. We lopen vast bij Bages (net onder Narbonne aan het Etang de Bages et de Sigean). Maar dat is niet erg want het is er heel erg verschrikkelijk mooi. De Flamingo’s (eindelijk) foerageren op 100 mtr. afstand in het Etang en met m’n 300mm plus 1,4 converter kan ik schitterende opnames maken. Na wat gescharrel en terug uit de “middle of no where” komend, vervolgen we onze weg naar Sigean. Een aanrader van eerste orde. Eerst denk je er is hier niets, maar dat veranderd snel. We hebben volop genoten in dit natuurpark. Ook is er een wandelpark en dat is helemaal de moeite waard. Kortom ben je de buurt, dan zeker doen.

Dag 6.
In “De Tent” zijn we leuke mensen uit Deventer tegen gekomen. Zelfde leeftijd, zelfde problemen met de opgroeiende pubers. Zij hadden daags ervoor een wandelroute gedaan en waren een hoop Flamingo’s tegen gekomen in de weilanden, of ik daar niet eens heen wilde? Dat wilde ik wel al is lopen niet m’n favoriete bezigheid. Bij Portiragnes, net over de brug die over Canal du Midi gaat is een parkeertereintje en vandaar uit gaan we langs het Canal lopend verder. Het is eigenlijk het gebied tussen het Canal en Gr. de Maire. Typisch Languedoc gebied. Paarden weilanden en vogels, duizenden vogels. Zelfs een zwarte Ibis ontdekken we. Mooi gezicht maar om te fotograferen net iets te ver weg. We lopen verder en ontdekken een gebied waar tientallen Bijeneters te zien zijn. Een schitterend vogelgebied.

Dag 7
Het wil niet lukken met Ilse, ter compensatie ga ik dan maar met haar naar Aqualand in Agde. Uren in de rij voor 1 attractie, verbrand tot op het bot, maar wel leuk??

Dag 8.
Vandaag via Sette naar Béziers . De meiden willen weer mee. Aan Sette heb ik nog wel wat herinneringen van weleer. In 1980 was ik er al eens geweest met een schip (ik was toen werktuigkundige) en vaag herinnerde ik me het nog wel. Ik had er toen ergens kerstverlichting gekocht om de messroom een beetje te versieren en dat winkeltje vond ik ook nog. Voor de rest is Sette aan de ene kant een middelgrote industriestad en aan de ander kant (Noord-Oost) een mooie toeristische plek met uitzicht over het Bassin de Thau met de vele Oester kwekerijen.
Leuke winkeltjes en straatjes.
Op naar Béziers. Het tiert nu wel even wat meer dan die zondag, er is markt en het bruist er. Leuke stad met veel bezienswaardigheden. Ook een mooi uitzicht over de wijnstreek welke onder de Orb begint. Er is zowat elke dag markt en daar doen de meiden leuke inkopen. Bloed heet.

Dag 9.
’s Nachts m’n bed uit voor vermeende insluipers. Niets kunnen vinden. Pas veel later (toen we weer thuis waren), vertelden de dames op pad geweest te zijn en door het raam weer naar binnen geklauterd te zijn. Stiekem waren ze naar een verderop gelegen discotheek geweest. Levensgevaarlijke wandeltocht in het donker langs de N114. Zij hadden echter de nacht van hun leven gehad (gelukkig) en het was (gelukkig) allemaal goed gegaan.
Vandaag staat Motpellier op het programma. Een werkelijk schitterende stad. Je parkeert midden in het centrum onder een gigantisch plein. In westelijke richting kom je in een architectuur terecht waarin je je in het oude Romeinse rijk waan en naar het Oosten wandelend kom je in de echte oude stad met beroemd aquaduct. Heel veel winkels. Kortom ook Montpellier is zeer zeker een bezoek waard.
’s Avonds willen de meiden met de bus naar de disco in Béziers. Wordt geregeld vanaf de camping iedereen “mag” en gaat en om 12 uur zijn ze weer terug. ’t Ja daar sta je dan als ouders. Maar van gister wisten we nog niets dus, bezwaard en angstig als we waren zeiden we: “oke maar pas op!”
Die 12 uur werd 4 uur, meer vertellen hoeft niet denk? Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Dag 10
Door het voorval van vannacht toch een beetje een rot dag. We gaan niets doen, tegen de avond besluit ik alleen nog even die Bijeneters op te zoeken. Ik kan er met auto goed bijkomen en kan schitterende foto’s maken.
Ook nog even een rondje om de camping gemaakt en wat ondergaande zon kunnen fotograferen.

Dag 11
Vandaag gaan we rond het Bassin De Thau. Eerst bij Marseillan nog even fotograferen en opsteken in Mèze. Hiervandaan kijk je over het water tegen de berg van Sète aan (het toeristische gedeelte). Tientallen kweekvijvers voor oesters en een druk strand. Heel gezellig en lekker ijs. Nog even door Bouzigues, leuk maar niet spectaculair. Via Sète en Marseillan-Plage nog even winkelen in le Cap d’Agde.
Dag 12.
Rondrit en bezoek grotten.

Dag 13.
Canal du Midi

Dag 14.
Op weg naar huis