Bjørgavegen uitzichtpunten

De Bjørgavegen of RV243 is de “oude” weg tussen Lærdal en Aurlandsvangen aan het Aurlandsfjord. Omdat de weg tijdens de winter niet begaanbaar was en het een drukke verbinding tussen Oslo en Bergen is (E16), is de Lærdalstunnel gebouwd welke met zijn ruim 24km nog steeds de langste ter wereld is. De tunnel werd eind 2000 geopend.

Aan deBjørgavegen zijn tenminste drie interessante  uitzichtpunten te vinden.

Komende vanaf Lærdal, kom je eerst voorbij de nieuwe parkeerplaats met grot. Vanaf deze plek (1220mtr) kun je een (stevige) wandeling maken naar de Jernhetta (1440mtr) of een andere meerdaagse route kiezen door dit schitterende gebied. De in 2014 opgeleverde parkeerplaats, geeft naar het oosten toe zicht op de Helganosi (1446mtr) en de Okken (1689mtr).

Twee uitzichtpunten geven een mooi vergezicht over het Aurlandfjord,  het volgende en tevens hoogste uitkijkpunt “Prest”, is te bereiken via een korte, stevige wandeling, de “Prest hike”, dit loopt naar een plateau wat zo’n 1380mtr hoog ligt en bij helder weer zelfs zicht op de Jostedalsbreen heeft. Vanaf dit punt springen “paragliders” vaak de diepte in om bij Aurlandsvangen weer te landen.

Tot slot naar het lager gelegen uitkijkpunt  “Stegasteinen” (650mtr) is de loopbrug met glasplaat waar je je pal boven het fjord waan. Het kan hier echter behoorlijk druk zijn met toeristen die dit uitzichtpunt als toeristische trekpleister op hun lijstje hebben staan. Van uit Flam kunnen ze met één van de vele excursies mee naar de Stegasteinen.