1971 Gebr. Broere

Leendert BroereDoor alle “wilde” verhalen om me heen wilde ik na het Wagenborg avontuurtje toch wel iets meer avontuur beleven met het varen.
Via, via kwam ik terecht bij de firma Broere uit Dordrecht. Ik stapte 5 juli 1971 aan boord van Mv Leendert Broere (bwj 1960), een chemicaliëntanker van 499brt, 650pk 4takt 6 cyl Deutz.

Ik trof het, zoals later bleek, allemachtig goed. De eerste reis ging van Rotterdam naar Bilbao… Al snel bleek dat dit voor eens en nóóit meer was… Verder was het Rotterdam – Tees – Antwerpen en weer opnieuw, Rotterdam – Tees etc etc.
In Bilbao werd ik een grote jongen, geholpen door enig maten van de Leendert, waar onder meester IJselstijn (?).Menukaart dec 1971
Wat heeft die me in 3 maanden ontzettend veel bijgebracht…, zowel technisch, als andere meer “lijflijke” zaken.
Ook het varen met chemicaliën was een sport op zich…, bij nacht en ontij via de kippenloop de tanken peilen en kijken of de parafine nog vloeibaar was. Ik dacht zelfs dat we een kleine boiler a/b hadden om stoom door de tanks heen te blazen maar weet dat niet zeker meer. Buiten het interessante feit dat de vierkante fles en het bier rijkelijk vloeiden, en we in Middlesborough de Captain Cook en Robin Hood financieel dusdanig ondersteunden dat enig recht van een paar aandelen toch wel op z’n plaats had geweest…., bleven het knap stompzinnige reizen.

Toch beviel me het wel bij Broere, het had een grote “gun” factor. Het was “één grote familie” en ik heb er echt vreselijk veel geleerd. Aangespoord door de 1ste WTK heb ik me spontaan aangemeld voor een tweede reis.

Dat werd een kerst aflossing op de Neeltje Broere waar ik 15 december 1971 aan boord kwam.
Dit evenbeeld van de Leendert was in 1970 verlengt van 499 naar 639brt en met dit keer een 8cyl, 1000pk Deutz met dus wat meer onder de motorkap dan de Leendert.
Veel weet ik niet meer van de kerstreis, gelukkig heb ik de kerst-menukaart nog.
Twee anekdotes van deze reis weet ik nog wel, ten eerste dat m’n overal na een bezoek aan de pompkamer, uit elkaar viel en dat ik na aflossing op de Wieldrechtseweg in Dordrecht bij de bushalte naast de douane ambtenaar stond met 30 pakjes sigaretten om m’n lijf heen geplakt…

spec’s Leendert Broere, www.marhisdata.nl

naar schepen overzicht

staat op kustvaart forum